1. 8. 2014

V ekocentru je interaktivní expozice, ale probíhají tu také dětské kroužky, cvičení pro ženy ze vsi i kurz vaření.

Na mnoha vesnicích se o společenský život nebo volný čas dětí starají maximálně dobrovolní hasiči a fotbalisté. V Brništi, už za minulého režimu vyhlášené zemědělské obci, kde dnes žije zhruba 1500 obyvatel, se tahounem dění stala firma, kterou proslavil chov krůt a krocanů.

Společnost ZOD Brniště, která kromě slavných krůt má také vyhlášený chov skotu a věnuje se i rostlinné výrobě, už před pěti lety založila Podralský nadační fond, přes který začala se stále větší intenzitou a frekvencí podporovat veřejné aktivity.

Ekostředisková ves

V nich teď nastává zásadní posun. Podralský nadační fond letos dokončil vybudování úplně nového ekocentra. Stavba za více než devět milionů korun má pro Brniště velký význam. Ekocentrum totiž nenabízí jen interaktivní přírodovědné zázemí pro školy, ale začíná fungovat jako společenské středisko na vsi.

Slavnostní otevření centra, které symbolicky vyrostlo hned vedle krůtí prodejny, proběhne za účasti hejtmana Libereckého kraje Martina Půty i jeho náměstka Josefa Jadrného tuto sobotu.

„Fond postupně získával dobré jméno v kraji a nakonec se rozhodl, že by pro své aktivity a jejich další rozvoj potřeboval centrum. Proto vznikla myšlenka požádat o dotaci na ekocentrum, dotace se podařila a díky tomu vznikla tato budova ekocentra, a v souvislosti s jeho náplní vznikají vedlejší programy, měkké aktivity, které jsou zaměřené na výchovu k ochraně životního prostředí a také na různé cílové skupiny od malých dětí až po obyvatele obce a také obyvatele okolních obcí,“ popsal Tomáš Vilím, ředitel Podralského nadačního fondu.

Podle něj se ekocentrum už nyní stalo současně organizátorem i zázemím nových aktivit. „Pracujeme také s výhledem do budoucnosti. Očekáváme, že naše nové centrum bude jednou centrem zajímavé, turisticky atraktivní oblasti a že pomůže zlepšit život v regionu, ve kterém podniká ZOD,“ dodal Vilím.

Převzato z  Českolipského deníku, vyšlo 1. srpna 2014, autor: Michael Polák