18. 1. 2024

Potvrdilo se, co říkali opoziční zastupitelé Liberce za Zelené celou dobu. Podle odborného posudku SEA je budování nových sjezdovek na Ještědu vzhledem k současné klimatické změně nesmysl a ekologický zločin.

„Obzvlášť extrémní riziko pro plánovaný záměr vychází v souvislosti kombinace vysokých teplot a klimatickým suchem, které budou mít za následek nízkou nebo až žádnou trvalou sněhovou pokrývku. Tento klimatický jev bude mít v budoucnu významný dopad na záměr.“

„Trvalá sněhová pokrývka má na horách klesající tendenci. Při kombinaci vysokých teplot a nedostatku vody, bude mít umělé zasněžování postupně vzrůstající trend, jehož následkem bude navýšení energetických nákladů a s tím související ekonomické náklady a nepřímo záměrem způsobený nárust emisí CO2. Toto adaptační opatření je navíc v rozporu s mitigačními cíli. Záměr je v těchto ohledech nepřípustný.“[1]

Takové jsou nejdůležitější výroky dokumentace SEA (posouzení vlivů na životní prostředí), která hodnotila záměr na masivní rozšíření sjezdovek v ještědském areálu. Celkem mělo být vykáceno 53 hektarů lesa, a to za účelem vybudování dvou nových sjezdovek mimo stávající výseč areálu, tří nádrží na vodu pro zasněžování, zvětšení parkovacího domu a dalších souvisejících investic.

„Ty závěry by byly úplně jiné, pokud by dokumentaci SEA zpracovala firma najatá společností TMR. Zástupci TMR takový scénář předpokládali, na jednáních v létě 2022 otevřeně sdělili, že na dokumentaci SEA už pracují. Až na základě našeho tlaku i odporu ekologických spolků primátor Zámečník slíbil, že zpracovatele SEA vybere a najme město. Bez závazku k investorovi tak mohl zpracovatel SEA napsat to, co jsme říkali celou dobu – budovat v dnešní době nové sjezdovky na Ještědu je ekologický zločin,“ popisuje konkrétní okolnosti vzniku odborného posouzení zastupitel za Zelené, Jindřich Felcman.

„Je to velké vítězství nás všech. Lidí, kteří se k záměru veřejně vyjadřovali negativně, ekologických spolků, např. Jizersko-ještědského horského spolku, spolku Čmelák a dalších, a také nás, opozičních politiků. Nebylo to samozřejmé, bez společné aktivity odpůrců kácení by to bezpochyby dopadlo jinak. Aktivita lidí má smysl a může s věcmi pohnout,“ doplňuje Anna Kšírová, zastupitelka za Zelené a členka spolku Rodiče za klima Liberec.

Zuzana Kocumová, zastupitelka za Liberec otevřený lidem, komentuje konkrétní možnosti budoucího rozvoje areálu: „Posudek SEA opatrně připouští dílčí rozšíření a propojení stávajících sjezdovek. Konkrétně rozšíření sjezdovky Liberecká či úprava traverzu z Černého vrchu na sjezdovku Pod Lany. Takovým závěry lze pochopit, my jsme připravení se o rozumném rozvoji skiareálu na Ještědu bavit. Věříme, že do budoucna už budou předmětem diskuze právě jen chytré dílčí úpravy areálu, a ne megalomanské nesmysly.“

Zákres nejdůležitějších závěrů dokumentace SEA: Červený křížek – celkové odmítnutí záměru na dvě nové sjezdovky mimo výseč areálu, dvě nové vodní nádrže (Bucharka a u Beranovy cesty). Černá šipka – požadavek na zásadní redukci vodní nádrže pod Skalkou a redukci rozšíření sjezdovky Liberecká. Zelené plus – souhlas s úpravou traverzu z Černého vrchu Pod Lana, bez rozšíření celkového záboru lesa.[2]

[1] Dokumentace SEA – Klimatická studie, str. 41 a 44, https://www.liberec.cz/liberec/projednavane-zmeny-uzemniho-planu/zmena-c-z1d/

[2] Konkrétní výčet je obsažen na str. 184 dokumentace „Vyhodnocení vlivů URU“, https://www.liberec.cz/liberec/projednavane-zmeny-uzemniho-planu/zmena-c-z1d/